Szakkollégiumi képzések

Tanulni kell. A téli fákat.
Ahogyan talpig zuzmarásak.
 Tanulni kell. A nyári felhőt.
A lobbanásnyi égi-erdőt.
 Tanulni kell mézet, diót,
jegenyefát és űrhajót,
 a hétfőt, keddet, pénteket,
a szavakat, mert édesek,
 tanulni kell magyarul és világul,
tanulni kell mindazt, ami kitárul,
 ami világít, ami jel:
tanulni kell, szeretni kell.

Nemes Nagy Ágnes

 

Szakmai vonalon arra törekszünk, hogy a hallgatók elsajátítsák az igényes kutatáshoz, pl. a TDK munkához szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket, és ennek nyomán könnyebben kialakuljanak náluk az egyéni és csoportos kutatói készségek. Az ITK munkatársainak segítségével szervezett szakmai előadások betekintést nyújtanak az egyetemen folyó kutatásokba, amelyeken keresztül szakkollégistáink tájékozódhatnak a molekuláris bionika és mérnökinformatika jelenlegi irányzatairól és lehetőségeiről. Az előadók sorában eddig gyakran köszönthetjük a szakma kiemelkedő képviselőit. Ezeken az alkalmakon általában nemcsak a mi szakkollégistáink vesznek részt, hanem nagy érdeklődést tapasztalunk az ITK más hallgatói, köztük a fiúkollégium lakói részéről, sőt a környékbeli katolikus kollégiumok hallgatói számára is nyitottá tesszük az előadásainkat.
Lehetőségeinkhez mérten izgalmas és tartalmas tanulmányutakkal egészítjük ki szakkollégiumi programunkat, amelyek tovább tágítják a hallgatók előtt a kutatások horizontját. A belföldi és határon túli szakmai kirándulásainkon összesen közel százan vettek részt. 

Szakkollégiumi képzésünk másik fontos területe a nevelés, amelyben az egyetemista korosztálynál már nem annyira a külső impulzusok dominálnak, hanem a belső felismerések és meglátások nyomán szüntelenül fejlődő önismeret. Az elsődleges önismereti témák mellett nagyon fontos helye van a kommunikációs kurzusnak, amelynek során a csoportdinamika eszközeivel az egyéni és társas kapcsolataik rendszerére reflektálnak a hallgatók, miközben elsajátítják a hatékony kommunikáció legfontosabb eszközeit, és fejlődik az együttműködési készségük. Ez utóbbival a teammunkában végzett kutatások szempontjából is igen jól hasznosítható gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek.

 

Az aktuális félév programjai elérhetőek itt.